Home > '56-ról hitelesen

'56-ról hitelesen

Határidő meghosszabbítva 2016. szeptember 30-ig!

A Blinken OSA Archívum és a Történelemtanárok Egylete pályázatot hirdet tanárok számára. A pályázat célja, hogy az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján, elsődleges film-, kép-, hang-, és írásos dokumentumok segítségével, hitelesen, a diákok számára érthető és átélhető módon mutassák be a forradalom korát, törekvéseit, eseményeit, következményeit. A jelentkezők két típusú pályamunkát nyújthatnak be:
1. Iskolai megemlékezésekhez használható Forgatókönyv. A pályázat során elegendő a terveket benyújtani, de utólag szeretnénk bekérni a megvalósult munka dokumentációját.
2. Elektronikus alkotás, installáció, amely az iskolai megemlékezésen kerül bemutatásra. Ebben az esetben kész pályamunkát várunk.

A forradalom évfordulója alkalmából, a Blinken OSA Archívum egy tematikus repozitóriumot hozott létre (http://1956.osaarchivum.org/), ahol az Archívum és együttműködő partnereinek digitalizált gyűjteményei érhetőek el.  A repozitórium, többek között tartalmaz egyedi, még soha nem publikált és ezen alkalomra digitalizált filmfelvételeket a forradalomról, filmrészleteket az 1956-os médiából; a Fortepan közel ezer fényképből álló gyűjteményét; a magyar és a Szabad Európa Rádió (SZER) 1956-os hangfelvételeit; SZER iratokat, jelentéseket; Zwack Péter 1956-os archívumát; a CIA forradalommal kapcsolatos anyagait; az ENSZ magyar kérdéssel foglalkozó különbizottságának dokumentumait; és a Columbia Egyetem magyar menekültekkel készült több száz interjúját.

Felhasználható anyagok

A pályázó tanárok a repozitórium anyagainak felhasználásával, hiteles dokumentumok alapján állítják össze az október 23-i iskolai megemlékezés programját. Azt szeretnénk, ha a pályázók forgatókönyvei megvalósulnának, a forradalmat autentikus dokumentumok mutatnák be – akár dramatizált formában – a diákoknak. Pályázni részletes, a felhasználni szándékozott dokumentumokat bemutató forgatókönyvvel vagy magával a megvalósult munkával lehet. (A pályázatok értékelésének alapját nem a forgatókönyv terjedelme, hanem annak tartalma, újszerűsége képezi.) A digitális tartalmak egyszerű letöltéséhez ezen oldalon technikai útmutatót találnak: http://1956.osaarchivum.org/technikai_segitseg

Határidő

A pályázatok beküldési határideje 2016. szeptember 30. éjfél. A pályaművet küldje emailen, a kitöltött nevezési lappal együtt ide: 1956@osaarchivum.org
Jelszó: ’56-ról hitelesen 

Díjak

A beküldött pályamunkák díjazására, a Blinken OSA Archívum egy millió forint pályadíjat különített el költségvetéséből, amit az egykori budapesti amerikai nagykövet, Donald Blinken és magyar származású, menekült felesége, Vera Blinken adománya tett lehetővé.

Zsűri

A pályamunkákat a Történelemtanárok Egylete és a Blinken OSA Archívum munkatársaiból álló zsűri bírálja el. A pályázat eredményhirdetésére 2016 október végén kerül sor.

A tanári pályázattal egy időben, a Blinken OSA Archívum diák pályázatot is hirdetett, amelynek célja olyan technológiai megoldások fejlesztése, melyek technikailag újszerű módon teszik lehetővé a forradalom történetének tanulmányozását. Javasoljuk a pályázó tanároknak, amennyiben módjuk van rá, működjenek együtt pályázó diákjaikkal. 

 

Történelemtanárok Egylete